Naast honden en katten zien we steeds meer cavia’s.
Cavia’s zijn knaagdieren, net als ratten, maar hebben een grotere aaibaarheidsfactor. Het zijn slimme en aandacht vragende dieren waar je veel plezier aan kunt beleven bij het observeren.
Hieronder vin u een paar weetjes.
Voorkomen is beter dan genezen
Cavia’s zijn ook relatief kwetsbare dieren. Als ze ziek worden ben je al snel te laat. Het voorkomen van ziekte is dus extra belangrijk maar ook met de juiste zorg kan je cavia nog ziek worden.
Dagelijks verse groeten en fruit
Net als mensen houden cavia’s van gevarieerd eten. Voor cavia’s is het bovendien extra belangrijk dat zij blijven eten, anders valt hun spijsvertering stil. Het stilvallen van de spijsvertering kan ernstige (dodelijke) gevolgen hebben. Het aanbieden van verse groenten en fruit, maar ook kruiden en bepaalde gewassen, is van levensbelang voor jouw cavia.
Extra vitamine C geven
De behoefte en het verbruik van vitamine C is bij cavia’s relatief hoog. Ondanks dat aan de kwalitatief goede brokken vitamine C is toegevoegd, kan de behoefte aan vitamine C aanzienlijk groter zijn, dan waarin de brokken voorzien. Daarnaast kan het vitamine C-gehalte in groente en fruit in de winter, aanzienlijk lager zijn. Hierdoor is het zeer waarschijnlijk dat de dagelijkse voeding van een cavia onvoldoende vitamine C bevat om in de extra behoefte aan vitamine C van de cavia te voorzien. Een vitamine C-pilletje is een belangrijke aanvulling op de dagelijkse voeding van jouw cavia, een dagelijks hoeveelheid van 40-80 mg extra vitamine C is veilig.
Cavia’s laten vaccineren
Je kan je cavia laten vaccineren tegen Bordetella bronchiseptica. Het is een bacterie, die bij een cavia een zeer ernstige luchtweginfectie en zelfs dodelijke luchtweginfectie kan veroorzaken. Bordetella bronchoseptica kan afkomstig zijn van andere zieke dieren of van zogenaamde dragers. Bekende dragers van Bordetella bronchoseptica zijn konijnen, honden en katten. Een hele belangrijke reden om cavia’s niet in contact te laten komen met andere dieren en één van de redenen dat cavia’s en konijnen apart gehouden moeten worden. Als jij meerdere cavia’s in dezelfde ruimte houdt of samen met honden, katten of konijnen dan is het aan te raden te vaccineren.
Een cavia NIET alleen houden
Cavia’s zijn groepsdieren en vereenzamen als ze alleen zijn. Het gelukkig-zijn van een cavia hangt sterk samen met de aanwezigheid van een soortgenoot. Geef jouw lieverd altijd een ander cavia-maatje.
Cavia’s NIET met andere dieren samen
Foto’s met katten, honden en cavia’s lijken op het eerste gezicht superschattig. Honden, katten, vogels en ook konijnen dragen ziekteverwekkers bij zich waarvan de cavia ernstig ziek kan worden. Omgekeerd ook trouwens. Jouw cavia kan ook drager zijn van ziekteverwekkers waarmee de cavia jouw andere dieren ook (ernstig) ziek kan maken. Kortom, geen verschillende dieren bij elkaar in het hok (toelaten), maar soort bij soort!
bron: Caviawijzer